Crea Line

Boetseren en creëren

Wat is polymeerklei?

Polymeerklei is een kunststof boetseerklei die bestaat uit polymeer polyvinyl chloride (PVC) gemengd met een vloeibaar plastificeermiddel. Het materiaal is goed kneedbaar en blijft zacht zolang het niet gebakken is. Je kunt het afbakken in de gewone keukenoven, 30 minuten op maximaal 120 graden C.

Er bestaan diverse merken polymeerklei zoals, Fimo, Premo, Cernit en Kato.
Zelf werk ik het liefst met Fimo en Premo. Fimo en Premo en kun je probleemloos door elkaar mengen en afbakken.

 

Deze merken klei zijn in tientallen prachtige kleuren te koop, maar kunnen ook weer onderling gemengd worden. Op die manier is iedere denkbeeldige kleur te mengen.

Er zijn hobbyisten die polymeerklei maar een ongezond spulletje vinden. Maar de klei is getest door het Instituut Materialen van Kunsten & Ambachten in Boston USA en het voldoet aan de norm ASTM D-4236 Non toxic. In Europa voldoet al deze klei aan het CE keurmerk.

Het is een veilig en veelzijdig boetseermateriaal. Maar moet echter wel op de goede temperatuur gebakken worden. Is de temperatuur van de oven té hoog dan is de damp van de polymeerklei wel schadelijk. Gebruik voor het bakken van polymeerklei dan ook altijd een oventhermometer.

 

 

Speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar is er Fimo Kids is de handel. De klei is zachter en daardoor makkelijker te kneden. en te mengen. Fimo Kids is verkrijgbaar in 16 levendige kleuren. Het is CE-gecertificeerd volgens Speelgoed richtlijn EN71.

 

 

Hoe werk je ermee?

Voordat je iets kunt maken van polymeerklei moet je het eerst even doorkneden met je handen. De eventuele lucht die nog in de klei zit kneed je er dan uit en de klei wordt lekker soepel. De klei is het beste kneedbaar als hij op lichaamstemperatuur is, dus stop een pakje klei op tijd in je broekzak! Is het erg koud en wil je snel aan de slag? Leg het een paar seconden in de magnetron op de hoogste stand. Maar pas op! Vanaf 40 graden C. begint de klei al uit te harden!

Zolang je de klei niet in de oven bakt blijft het zacht, je kunt dus langere tijd aan één werkstuk werken. Ook kun je je werkstuk meerdere keren bakken, wat soms heel goed van pas komt bij het maken van moeilijker werkstukken. Bewaar je aangebroken pakjes klei tegen het aantrekken van stof én uitdrogen in stukjes plastic folie of gripzakjes en doe ze daarna in een goed afsluitbare plastic bewaardoos.

 

Als werkondergrond kun je een gladde tegel of glasplaat gebruiken. Het werkmateriaal bestaat uit een kleipers (pastamachine), houten boetseerspatels, hobbymesje, aardappelschilmesje, buigzaam kleimes, acryl roller, spelden en cocktailprikkers. Door de kleipers (pastamachine) kun je kleiplakken draaien in 9 verschillende diktes.

Om tijdens het boetseren je handen te kunnen schoonmaken raad ik je aan om babylotiondoekjes bij de hand te houden, sommige kleuren klei geven nogal af aan je handen! En je zult merken dat je met zo'n lotiondoekje ook snel even een vlekje kunt wegvegen van je ongebakken klei.

Is je werkstukje of sieraad klaar, dan kun je het afbakken in de gewone keukenoven. 1 & 2.Verwarm de oven eerst voor op maximaal 120 graden C.
3. Gebruik altijd een oventhermometer om de temperatuur van je oven te checken en in de gaten te blijven houden! 4. Zet je werk in de oven. 5. Bak je werkstukje of sieraad in 25 à 30 minuten af. Let op! De klei is pas doorgehard als hij is afgekoeld.

Het is niet erg als je klei wat langer in de oven zit op de goede baktemperatuur. Maar 5 minuten op een te hoge temperatuur kan al fataal zijn voor het eindresultaat van je werkstukje!

Wat maak je allemaal van polymeerklei?

Je kunt beter vragen, wat kun je er niet van maken?! Alles met een 3D vorm kun je namaken van polymeerklei. Bijna iedereen kent nog wel de kleine beertjes en muisjes die in de jaren '90 zo populair waren. Maar er is zoveel meer. Het meest bekend zijn wel de kralen en sieraden van polymeerklei. Wat denk je van allerlei interieurdecoraties, bonbons, petit fourtjes en poppenhuisdecoraties? Allemaal erg leuk om te maken. Ik nodig je graag uit om op deze website mijn verschillende sieraden en werkstukjes van polymeerklei te bekijken. Het zijn wat oudere én nieuwe werkjes die ik met veel plezier heb gemaakt!